17 września 2011

Praca sezonowa we włoskich winnicach

Podczas tegorocznego winobrania zatrudniono aż 30 tys. cudzoziemców


We włoskich winnicach zatrudniono w tym roku cudzoziemców z ponad 53 krajów. Najwięcej Polaków zbiera winogrona w rejonie Franciacorta.
Według danych Coldiretti, ponad 30 tysięcy zagranicznych pracowników sezonowych zatrudnionych zostało przy tegorocznym winobraniu.

„od dobrych kilku lat – przyznaje prezes Coldiretti – Sergio Marini – wzrosła liczba cudzoziemców, którzy stali się wykwalifikowanymi i niezbędnymi pracownikami najważniejszych winnic Italii. Bez nich, produkcja najlepszych win byłaby zagrożona”.


W winnicach, gdzie produkowane jest przede wszystkim Prosecco najwięcej zatrudnionych cudzoziemców stanowią Polacy. Przy produkcji Barolo najlepsi okazują się Macedończycy, natomiast w Lombardii przy wyrobie Bonarda dell’Oltrepò liderami okazują się Rumunii oraz Polacy. Na wzgórzach Castelli Romani przeważają studenci ze wschodniej Europy, a w Toskanii pracownicy z Tunezji.
Z danych Coldiretti wynika także, że pracownicy zagraniczni stanowią 15% wszystkich zatrudnionych przy tegorocznym winobraniu. Stowarzyszenie zauważa również, że dzięki młodej sile roboczej, jaką stanowią pracownicy zagraniczni, włoskie wsie odmładzają się, ponieważ średnia wieku przybyszów jest o wiele niższa o średniej w tej branży.
źródło: www.naszswiat.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz