15 września 2012

Festiwal Cous-cous na Sycylii


W dniach od 25 do 30 września 2012 w San Vito Lo Capo (Trapani) odbędzie się coroczny międzynarodowy festiwal Cous Cous Fest. W festiwalu wezmą udział reprezentacje krajów regionu śródziemnomorskiego, dla których cous cous jest jednym z głównych elementów kuchni i kultury ludowej.



W zorganizowanej specjalnie na tą okazję wiosce gastronomicznej od południa do północy będzie można spróbować 30 różnych potraw przygotowanych na bazie cous cous, o różnych smakach i w nieoczekiwanych zestawieniach, z rybami, mięsem, warzywami, aromatyzowane curry, curcuma, szafranem, albo serwowany np. z mlekiem kokosowym, ale organizatorzy zapowiadają  i „odważniejsze” przepisy.



W programie przewidziane są degustacje, pokazy gastronomiczne, warsztaty i zawody kulnarne znanych chefów kuchni. Na festiwal przybędą także międzynarodowej sławy artyści, aktorzy, komicy, grupy muzyczne, piosenkarze min. Edoardo Bennato, Fiorella Mannoia, Goran Bregovic...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz